Népi játékok lányoknak

játékok lányoknak

A gyerekek mindennapjainak része a játék. Legyen az egy kavics vagy egy kompletten felszerelt kis konyha, a gyerekek bármivel eljátszanak, az általunk hiányosnak vélt játékokat pedig a képzeletükkel egészítik ki. Megfigyelhető, hogy vannak játékok lányoknak és vannak játékok külön fiúknak. A lány részleget manapság elárasztják a rózsaszín játékok, de ez nem mindig volt így.

A történelem során, nem sokaknak adatott meg, hogy gyerekként szép játékai lehessenek. A szülők ezért kreatívan, hétköznapi anyagokból készített játékokat a gyerekeknek. Ilyen volt a csuhébaba. A kukoricát borító levélből készül játékok lányoknak kiválóak voltak arra, hogy belemerüljenek a papás-mamás szerepjátékba.

A faragott babák és babaházak a gazdag réteg kiváltsága volt, sőt a dán gazdag asszonyok hobbi jelleggel készítették a házunk miniatűr változatát egy babaház keretében. A szerényebb sorból jövő lányoknak is lehetett azért babaházuk: régészeti ásatáson során találtak agyagból készül babaházat, ami a falusi ház lekicsinyített változata lehetett.

A természetben található játékok lányoknak nagy örömet okoztak: egy vadvirágokból készült korona, bokrok között egy bújócska vagy bogyó szedegetés órákig tartó mulatságok voltak. Hazavitt botokból játékok lányoknak és fiúknak egyaránt készültek, hol bonyolultabb, hol pedig egyszerűbb kivitelezésben. A legtöbb népi játék utánozta a felnőttek cselekedeteit, alkalmas volt arra, hogy már kis koruktól kezdve gyakorolhassák a gyerekek a viselkedési normákat és a rájuk váró szerepeket.

További népi játékok lányoknak: csuhéló, rongybaba, nemezből készült játékok, zúgattyú, zsinórjáték.

Szólj hozzá!