A műanyag ablak és a fa ablak

műanyag ablak és asztal

A nyílászárók kiválasztásakor több szempontot kell szem előtt tartani. Főbb szempontok lehetnek a hangszigetelés, a külső, a kezelhetőség és a tartósság. Két fő csoportra oszthatóak a nyílászárók, anyaguk szerint: van műanyag ablak és fa ablak. Ez a két halmaz a kiindulási pont, amin érdemes elindulni, amikor ablakot kell választanunk.

A fa ablak és a műanyag ablak szerkezetükben hasonlóan épülnek fel: ablakkeret, ablakszárny és a zsanér. Az üvegek rétegekben vannak behelyezve az ablakszárny keretébe, így látják el a hő- és hangszigetelés  funkciókat. A rétegek és az azok közötti rések változóak, egyedi megrendeléssel is készülhetnek, a vásárló igényei szerint. A méretük szintén személyre szabhatóak, sőt, a nyitásirányt is a rendeléskor érdemes leadni.

A nyitásirányt az ablakpánt (vagy zsanér) elhelyezkedése alapján állapíthatjuk meg: álljunk szembe az ablakkal úgy, hogy az ablak maga felé nyíljon. Amelyik kéz felől van a zsanér, arra felé nyílik az ablak. A nyílás mellett lehet az ablak bukó is, ez esetben bukó-nyíló ablakról beszélünk, de lehet csak nyíló vagy csak bukó is. Ezek a hasonlóságok a műanyag ablak és a fa ablak között.

A legjelentősebb különbség az anyagukban van. A fa ablak fa anyagának kezelése több gondozást igényel, időről-időre frissíteni újra kell festeni, hogy tartós maradjon. A festést elő kell készíteni csiszolással és érdemes olyan mázt venni, ami leginkább illik az adott fához. A fa ablak hátránya lehet, hogy a Nap sugárzása is hatással van rá. Ezzel szemben a műanyag ablak már tartalmaz olyan anyagokat, amik gátolják az UV fény hatását, nem fog besárgulni, illetve a gondozásuk is könnyebb. A műanyag ablaknak a technikája modernebb, megbízhatóbb és a szakemberek által jobban preferált. 

Szólj hozzá!