A 12v villanymotor felépítése és felhasználása

12v villanymotor, alkatrészek

Ha szeretnénk böngészni valami okból a villanymotorok témájában, feltehetően nem fogunk találni elégséges mennyiségű leírást ezzel kapcsolatban, pedig ez nagy bosszúságot okozhat gyakran. Sokszor a szakik is elég kioktatóan magyaráznak ezekről, de akkor sem a mi hibánk, ha nem ehhez a területhez értünk. Ez teljesen benne van akkor is, ha például a 12v villanymotor kapcsán vannak kérdéseink, egészen onnan, mi is az a 12v.

A „v” betű a szelepek/szelepcsappantyúk jelölése, tehát igazából, ha azt látjuk egy ilyen terméknél, hogy 6V, 8V, 12V stb., az nem más, mint egy villanymotor hengerein belül összesen mennyi szelep helyezkedik el. a 12v villanymotor példájánál ez annyit tesz, hogy a motor 6 hengeres, amik mindegyikén egyenként található 2-2 szelep. De a 12v villanymotorok ezen belül megannyi altípust, jellemzőket hordoznak, így beszélhetünk kettőtől ötig bármennyi szelepről is egy hengeren belül. Ha minden igaz, a legtipikusabb kialakítás, amikor egy 12v villanymotornál 3 tengelyen belül 4 szelep található.

Azonban az emberben mégis ott marad a kíváncsiság, hogy túl azon, hogy ismeretében vagyunk, hogy a legtöbb esetben hány szelepet tartalmaz egy villanymotorban, és hogy van a hengerekben elhelyezve, de ezen túlmenően mégis mi a csudára használható a 12v villanymotor? Autót indít el, vagy csak minimális erejű kapcsolóként alkalmazható? Leginkább ezek a gyakorlatias dolgok foglalkoztatják az átlagembereket, ha valami csekély műszaki machinálást akarnánk véghez vinni, és ennek ürügyén vizsgálódunk. Ezek a 12V és 14V feszültségű egyenáramú villanymotorok otthoni felhasználásra is tökéletesen alkalmasak. De ipari szempontból a kohászat, a vegyipar, a járműipar bizonyos részein, gépjárművek indítómotoraként, hegesztődinamóként, kerékpárdinamóként alkalmazzák a leginkább ezeket.

Szólj hozzá!