A Magyar Falu Program javítja a vidéki életet

Magyar Falu Program, vidéki mező

2019-ben a Magyar Falu Program alprogramján keresztül segítette a kormány az 5000 fő alatti települések életminőségének javítását. A kezdeményezésre 65 millió forintot különítettek el.

Gyopáros Alpár modern településfejlesztésért felelős kormánymegbízott felidézte, hogy az év februárjában tizenöt területen, összesen mintegy 2900 5000 fő alatti magyar településen írtak ki Magyar Falu Program pályázatot, ahol több mint hárommillió ember él , ami egyben a magyar lakosság közel harmadát jelenti.

A pályázatokat megelőzően több mint 80 helyszínen egyeztettek a város vezetőivel, jegyzőivel, egyházi szereplőivel, civil szervezetekkel és helyi lakosokkal. Ennek a kezdeményezésnek köszönhetően a megcélzott önkormányzatok 97,4 százaléka pályázott, a pályázók 86 százaléka kapott támogatást.

Gyopáros kiemelte, hogy a Magyar Falu Program helyi életminőség-javító alprogramja is tisztán magyar költségvetési forrásból valósult meg, nem pedig uniós forrásból.

A kormánymegbízott tájékoztatása szerint 2019-ben összesen 11 069 pályázat érkezett be, ezekre 5307 nyertest hirdettek. Országszerte a Magyar Falu Programnak köszönhetően mintegy 1000 közösségi teret újítottak fel, 190 egészségügyi központot alakítottak ki, és 103 szolgálati lakást bocsátottak orvosok, nővérek és pedagógusok rendelkezésére.

Szólj hozzá!