Megérkezett a legújabb frissítés a Windows Serverhez

A Microsoft 2018 november 20-án adta ki a legfrissebb, Windows Server 18290-es, vagy más néven 19H1 elnevezésű teszt buildjét a Windows Insider tagok számára.

Mivel a próbaverzió december 14-én jár le, a Microsoft munkatársai azt kérték a felhasználókat, hogy egyelőre ne regisztrálják a letöltött szerver alkalmazást, hanem ugorják át a regisztrációs részt.

Mi az a Windows Insider Preview Build?

A Windows 10 megjelenése óta léteznek az Insider Preview Bulidként ismert, kiadás előtt kipróbálható alkalmazások. A Microsoft célja az, hogy a jogtiszta szoftvereket használó Windows felhasználók kötelezve legyenek a legújabb frissítésekkel együtt használni a Microsoft próbaverziós alkalmazásait.

Hozzá kell tenni, hogy amióta a jogtiszta Windows licensz ára manapság lényegében annyi, vagy akár kevesebb is, mint egy újonnan kiadott számítógépes játéké, rengetegen vásárolták meg a jogtiszta Microsoft Windows 10 és Office 365 alkalmazásokat.

A cégnek ez pedig nagyon nagy teret enged, hogy a felhasználói visszajelzése alapján tesztelje a különböző új fejlesztésű alkalmazásainak integrálhatóságát a már meglévő, legfrissebb Windows környezetben.

Mit tud a legújabb, 19H1 Windows Server build?

Tekintettel arra, hogy nem adtak ki a 19H1-es verzióról túl sok információt, ezért nem tudni pontosan, hogy miben különbözik ez a verzió az előző buildektől.

Annyi bizonyos, hogy ez az első Windows szerver frissítés, amióta November 13-án kiadta a Microsoft Windows 10 kliensét a Server Insider felhasználóknak. Mivel a Microsoft nem adott ki hivatalos közleményt a frissítés pontos tartalmáról – ezúttal sem – és mivel ez a verzió alig pár hete aktív, így a felhasználók sem tudtak eddig nem hivatalos frissítés listát összeállítani.

Pedig sok szálon próbáltunk érdeklődni, de sajnos mind hiába. Ez a verzió az újszerű Windows Szerver tesztverziója, az első a Windows Server 2019 óta és a Windows Server 1809 megjelenése óta is az első 2018-ban.

Szerencse, hogy mindjárt 2019 van, úgyhogy még időben sikerült kitolni a fizetős felhasználóknak a letöltőlinket. Annyit még tudunk róla, hogy ez után nem lesz több próbaverzió a szokásos, első évközi, 2019-es frissítés előtt.

Az úgy-ahogy összeállított changelog a következőket tartalmazza, nagyon szűkszavúan: “a szimbólumok a publikus szimbólum szerveren találhatóak (public symbol sever). A hozzájuk kapcsolódó képek pedig a Docker Hub.on találhatóak.”

Továbbá: “az aktiváló kulcsok még nem elérhetőek a központi Szerver Operációs Rendszerekhez, így még nem váltak elérhetővé a szokásos évközi letöltések.“

A legjobb tehát, hogy amíg várunk a pontosabb információkra és ara is, hogy vajon mit hoz nekünk a szokásos évközi frissítés 2019-ben, olyan megbízható szolgáltatótól, például a Doclernettől bérelünk jól bejáratott  Windows-t futtató szervert, amelyik folyamatos felügyeletet és rendelkezésre állást biztosít ügyfeleinek.

Szólj hozzá!