Sokszínű koreai kultúra.

Mindig is érdekelt az ázsiai kultúra, sokkal jobban mint a mi jól megszokott európai, amerikai tömegkultúránk. Épp ezért, ha most bárhova elutazhatnék, ahova csak szeretnék, akkor minden bizonnyal Japánba vagy Koreába mennék.

Koreához azért húz a szívem, mert több dél-koreai sorozatot néztem már, és beleszerettem abba a színes világba, amit ezek a sorozatok közvetítenek. Bár tisztában vagyok vele, hogy ma már hiper-modern városokban sétálgathatnék, ha Koreában járnék.

Ami a sorozatokban a leginkább megfogott, az a gasztronómia volt, mivel nagyon szeretek különleges, új ételeket kipróbálni. A Palota ékköve című sorozat megismertette az egész világgal, és így velem is a koreai konyha különlegességeit, révén, hogy egy királyi udvar konyháján játszódik a történet.

Európai időszámítás szerint időszámítás szerint 1490 és 1545 közt játszódik a történet, nagyjából két király uralkodásának az idejét öleli fel ez a bő ötven év. A főhős (fonetikusan) Csánggum egy politikai üldözött család egyetlen lánygyermekeként jön a világra. Az igazságtalanul elítélt szülőket kivégzik, az alig hat éves kislány pedig egyedül marad. Miután saját kezével eltemeti édesanyját, felmegy a fővárosba, és udvarhölgynek áll, hogy megbosszulja édesanyját, aki korábban szintén a királyi konyha udvarhölgye volt, csak egy korrupciós per következtében eltávolították a pozíciójából, majd bujkálnia kellett egész életében, hiszen ha megtalálták volna, meg is ölték volna. Csánggum életcélja, hogy bebizonyítsa, hogy a szülei ártatlanok voltak, így elhatározza, hogy ő lesz a konyha legkiválóbb szakácsa. A lány kiváló tanára segítségével (akiről csak később derül ki, hogy édesanyja fiatalkori barátnője) nem csak tárgyi és gyakorlati tudásra tesz szert, hanem olyan pozitív tulajdonságokat is fejleszt magában, mint az alázat, a becsületesség, szorgalom, a hűség és a bátorság.

Csánggum hűséges barátokra és velejéig romlott ellenségekre is szert tesz a palotában, az élete harcokkal, megpróbáltatásokkal és szomorúsággal tűzdelt, de végül kitartása és becsületessége révén eljut a történet végéig oda, hogy nem csak szerettei és saját becsületét sikerül megmentenie, helyreállítania, hanem végül rátalál a boldogságra és a békére is.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.