Leváltották a német hírszerzés vezetőjét

Leváltották a BND elnökét, Gerhard Schindler július 1-jétől nyugdíjba megy, utódja Bruno Kahl pénzügyminisztériumi osztályvezető lesz – közölte szerdán a német kormány.

A nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszter, Peter Altmaier köszönetet mondott a BND-t 2012 óta vezető Gerhard Schindlernek “érdemekben gazdag munkájáért”, és kiemelte, hogy a BND-re a következő években “nagy kihívások” várnak.
Ezek közé tartozik a szolgálat “feladatprofiljának továbbfejlesztése, tekintettel a változó biztonságpolitikai kihívásokra”, a személyi állományát és technikáját érintő fejlesztés, továbbá az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) folytatott együttműködésének ügyében végzett parlamenti vizsgálat “szervezeti és jogi következményeinek levonása”, és a szolgálat központjának átköltöztetése a bajorországi Pullachból Berlinbe – áll a kancelláriaminiszter közleményében.
Steffen Seibert kormányszóvivő szerdai berlini tájékoztatóján elhárította a váltás hátterét firtató kérdéseket. Mint mondta, a kormány az eddigi gyakorlatnak megfelelően nem ad részletes tájékoztatást a nemzetbiztonsági szolgálatok ügyeiről. A kormánynak a szolgálatokat a törvényhozás (Bundestag) részéről felügyelő, úgynevezett parlamenti ellenőrző testületnek kell beszámolnia, és ezt meg is teszi a mindig zárt ülésen tanácskozó testület előtt – tette hozzá.
Sajtóértesülések szerint a BND 63 éves vezetőjének leváltásához a kancellária ragaszkodott, mert elégedetlen volt az NSA-vel folytatott együttműködés körüli botrányos ügyek feltárásával.
A  Der Spiegel című hetilap – 2015 tavaszán kinyomozta, hogy az NSA európai politikusokhoz, uniós intézményekhez és tagállami kormányokhoz, német és európai cégekhez köthető keresőkifejezéseket is átadott a BND-nek, ami túlfeszíti a terrorellenes küzdelemről szóló megállapodás kereteit és sért német érdekeket. Az NSA még az Edward Snowden által leleplezett titkos adatgyűjtő programjai körül kirobbant botrány közepette is, egészen 2013 nyaráig folytatta azt a gyakorlatot.

 

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.